Adriana Bahmuțeanu este disperată! Fiul cel mic al vedetei, în vârstă de 13 ani, ar fi căutat metode de suicid pe internet
Asta înseamnă să le fiți alături atunci când se luptă sau eșuează, astfel încât să îi puteți ajuta să evalueze ce a mers prost și să îi încurajați în timp ce încearcă să își revină, spune Morin.
Știind ce nu fac niciodată copiii puternici din punct de vedere mental vă poate ajuta să identificați tipurile de comportamente nesănătoase care pot sta în calea copilului dumneavoastră. Iată șapte dintre ele, potrivit lui Morin, conform CNBC.
Copiii se tem adesea să încerce lucruri noi, cum ar fi practicarea unui nou sport sau a unui instrument, pentru că nu cred că vor fi buni la asta, spune Morin. Sau, s-ar putea să încerce ceva o dată și să renunțe imediat dacă nu merge bine de la început.
Dar încercarea unor lucruri dificile le poate deschide copiilor dumneavoastră noi abilități și le oferă lecții importante despre cum să facă față eșecului, spune Morin.
Învățați-vă copiii să nu se ascundă de eșec, spune ea. Ajutați-i să își eticheteze sentimentele, cum ar fi să recunoască cât de frustrant este să te lupți cu ceva nou. Oferiți-le reasigurare spunând ceva de genul: "Nu, nu, nu: "S-ar putea să te faci de râs, sau să fii respins, sau să nu intri în echipă. Dar este în regulă, ești suficient de puternic pentru a face față la asta.", spune aceasta conform sursei citate.
Imaginați-vă un copil care jură cu tărie că nu tocmai a furat o prăjitură, în ciuda unei cantități evidente de glazură pe față.
Teama de a recunoaște o greșeală îi poate împinge pe copii să cheltuiască energie inutilă încercând să o ascundă. Ei trebuie să înțeleagă că "este în regulă să facă greșeli și că pot depune mai multă energie pentru a învăța din ele, în loc să le ascundă", spune Morin.
Apoi, atunci când recunosc că au făcut ceva greșit, "lăudați-i pentru că au fost cinstiți... în loc să vă supărați pe ei pentru ceea ce vă recunosc", spune Morin.
Dacă copilul tău are un eșec, permițându-i să își exprime sentimentele de tristețe îi poate ajuta să își accepte dezamăgirea și să meargă mai departe. Oricât de tentant ar fi să îți înveselești copiii imediat, spune Morin, nu vrei nici să le respingi sentimentele.
"Este în regulă să îi lăsați pe copii să fie triști pentru o vreme", spune ea.
Dar aceasta ar trebui să fie doar o stare de spirit temporară. "Pur și simplu nu vrei ca ei să rămână blocați în acest ciclu, în care apoi încep să exagereze cât de rău este și încep să prezică faptul că nu vor reuși niciodată."
Interveniți în cazul în care copilul dumneavoastră începe să vorbească excesiv de negativ, cu fraze hiperbolice de genul: "'Sunt cel mai prost copil din lume' sau 'Nu voi fi niciodată capabil să reușesc'", spune Morin. Întrebați-l ce i-ar spune unui prieten care ar avea aceeași criză de încredere.
"Copiii sunt foarte rapizi în a spune: "Ei bine, i-aș spune prietenului meu să învețe, vei trece [testul] data viitoare"", spune ea. "De obicei, copiii pot veni singuri cu o soluție".
Există o diferență între a face pe durul și a fi puternic din punct de vedere mental.
Părinții confundă uneori suferința emoțională cu o lipsă de tenacitate mentală, sfătuindu-și copiii să nu lase lucrurile să îi deranjeze atât de mult, spune Morin. Dar acest lucru nu face decât să le îngroape și mai mult problemele, în loc să îi ajute să treacă peste ceea ce îi deranjează într-un mod sănătos.
Și este ceva ce pot învăța urmărindu-vă. "Este important pentru copii să știe că și tu ai sentimente sau că te lupți cu anumite lucruri", spune Morin.
Ea sugerează un exercițiu pentru a-i ajuta pe copiii dvs. să identifice emoțiile utile față de cele dăunătoare, astfel încât să poată acorda mai multă atenție primelor. Puneți-i să se întrebe: Ceea ce simt în acest moment este un prieten sau un dușman?
Disprețuirea altor persoane pentru a te face să te simți mai bine este un semn clasic de stimă de sine scăzută. Și ar putea duce la dezvoltarea la copilul dumneavoastră a unei reputații de "copil rău pe terenul de joacă", spune Morin, ceea ce le-ar putea afecta relațiile cu alți copii.
Dacă îi auziți pe copiii dumneavoastră denigrându-i pe ceilalți, stați cu ei și încercați să ajungeți la rădăcina acestor sentimente negative, sfătuiește Morin. Poate că sunt triști din cauza a altceva, sau au fost jenați mai devreme și au vrut să jeneze pe altcineva pentru a distrage atenția de la propriile sentimente.
Presiunea de la egal la egal este faimoasă dintr-un motiv: este greu să asculți acea voce interioară care îți spune: "Aceasta este o idee proastă".Încearcă să joci un joc de rol cu copiii tăi pentru a-i lăsa să capete încredere în ei exersând ce ar face în situațiile în care cineva îi convinge să facă ceva ce nu vor de fapt să facă.
"O mare parte din puterea mentală constă în a ști: "Eu sunt responsabil de modul în care gândesc, simt și mă comport, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul meu"", spune Morin, adăugând: "De multe ori, copiii cad pradă presiunii colegilor doar pentru că nu sunt siguri ce să spună sau cum să scape de ea."
Să înveți să simți și să exprimi recunoștință pentru lucrurile bune din viața ta este important pentru a-ți dezvolta puterea mentală, arată cercetările: Poate chiar să îmbunătățească stima de sine și să reducă stresul.
Copiii care se simt îndreptățiți sunt mai puțin predispuși să creadă că trebuie să muncească din greu pentru a câștiga ceea ce își doresc și că "dacă vor să reușească, s-ar putea să nu vină în mod natural", spune Morin.
"Veniți cu câteva comportamente pe care vreți să le vedeți în fiecare zi, iar dacă le fac, primesc un jeton sau două. Și apoi își pot schimba jetoanele, fie că este vorba de a merge la film sau de a le cumpăra o pereche de adidași pe care și-o doresc cu adevărat", spune ea, conform aceleiași surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Cristina Nacar
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: crestere copii parenting psihologie
Lino Golden a fost amenințat...
Iată ce-ți rezervă astrele...