Cei mai puternici copii din punct de vedere mental, nu fac niciodată aceste 7 lucruri, conform experților în parenting
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă vrei să reușească copii tăi în viață, învață-i să fie puternici din punct de vedere mental, spune psihoterapeutul Amy Morin.Copiii puternici din punct de vedere mental sunt mai bine pregătiți pentru a face față cu încredere provocărilor și este mai probabil să fi dezvoltat rezistența necesară pentru a reveni după un eșec, arată cercetările.Construirea puterii mentale a copiilor dvs. începe cu acordarea de atenție la modul în care gândesc, simt și acționează, spune Morin, redactor-șef al revistei Verywell Mind și gazda Podcastului Verywell Mind. Apoi, consacrați atât timp, cât și răbdare pentru a scăpa de obiceiurile proaste și pentru a le întări pe cele bune până când acestea par naturale.

Asta înseamnă să le fiți alături atunci când se luptă sau eșuează, astfel încât să îi puteți ajuta să evalueze ce a mers prost și să îi încurajați în timp ce încearcă să își revină, spune Morin.

Știind ce nu fac niciodată copiii puternici din punct de vedere mental vă poate ajuta să identificați tipurile de comportamente nesănătoase care pot sta în calea copilului dumneavoastră. Iată șapte dintre ele, potrivit lui Morin, conform CNBC.

Copiii puternici din punct de vedere mental nu evită provocările

Copiii se tem adesea să încerce lucruri noi, cum ar fi practicarea unui nou sport sau a unui instrument, pentru că nu cred că vor fi buni la asta, spune Morin. Sau, s-ar putea să încerce ceva o dată și să renunțe imediat dacă nu merge bine de la început.

Dar încercarea unor lucruri dificile le poate deschide copiilor dumneavoastră noi abilități și le oferă lecții importante despre cum să facă față eșecului, spune Morin.

Învățați-vă copiii să nu se ascundă de eșec, spune ea. Ajutați-i să își eticheteze sentimentele, cum ar fi să recunoască cât de frustrant este să te lupți cu ceva nou. Oferiți-le reasigurare spunând ceva de genul: "Nu, nu, nu: "S-ar putea să te faci de râs, sau să fii respins, sau să nu intri în echipă. Dar este în regulă, ești suficient de puternic pentru a face față la asta.", spune aceasta conform sursei citate.

Nu își ascund greșelile

Imaginați-vă un copil care jură cu tărie că nu tocmai a furat o prăjitură, în ciuda unei cantități evidente de glazură pe față.

Teama de a recunoaște o greșeală îi poate împinge pe copii să cheltuiască energie inutilă încercând să o ascundă. Ei trebuie să înțeleagă că "este în regulă să facă greșeli și că pot depune mai multă energie pentru a învăța din ele, în loc să le ascundă", spune Morin.

Apoi, atunci când recunosc că au făcut ceva greșit, "lăudați-i pentru că au fost cinstiți... în loc să vă supărați pe ei pentru ceea ce vă recunosc", spune Morin.

Nu le pare rău pentru ei înșiși

Dacă copilul tău are un eșec, permițându-i să își exprime sentimentele de tristețe îi poate ajuta să își accepte dezamăgirea și să meargă mai departe. Oricât de tentant ar fi să îți înveselești copiii imediat, spune Morin, nu vrei nici să le respingi sentimentele.

"Este în regulă să îi lăsați pe copii să fie triști pentru o vreme", spune ea.

Dar aceasta ar trebui să fie doar o stare de spirit temporară. "Pur și simplu nu vrei ca ei să rămână blocați în acest ciclu, în care apoi încep să exagereze cât de rău este și încep să prezică faptul că nu vor reuși niciodată."

Interveniți în cazul în care copilul dumneavoastră începe să vorbească excesiv de negativ, cu fraze hiperbolice de genul: "'Sunt cel mai prost copil din lume' sau 'Nu voi fi niciodată capabil să reușesc'", spune Morin. Întrebați-l ce i-ar spune unui prieten care ar avea aceeași criză de încredere.

"Copiii sunt foarte rapizi în a spune: "Ei bine, i-aș spune prietenului meu să învețe, vei trece [testul] data viitoare"", spune ea. "De obicei, copiii pot veni singuri cu o soluție".

Nu se comportă ca și cum nu le-ar păsa

Există o diferență între a face pe durul și a fi puternic din punct de vedere mental.

Părinții confundă uneori suferința emoțională cu o lipsă de tenacitate mentală, sfătuindu-și copiii să nu lase lucrurile să îi deranjeze atât de mult, spune Morin. Dar acest lucru nu face decât să le îngroape și mai mult problemele, în loc să îi ajute să treacă peste ceea ce îi deranjează într-un mod sănătos.

Și este ceva ce pot învăța urmărindu-vă. "Este important pentru copii să știe că și tu ai sentimente sau că te lupți cu anumite lucruri", spune Morin.

Ea sugerează un exercițiu pentru a-i ajuta pe copiii dvs. să identifice emoțiile utile față de cele dăunătoare, astfel încât să poată acorda mai multă atenție primelor. Puneți-i să se întrebe: Ceea ce simt în acest moment este un prieten sau un dușman?

Nu îi pun la pământ pe ceilalți pentru a se simți mai bine

Disprețuirea altor persoane pentru a te face să te simți mai bine este un semn clasic de stimă de sine scăzută. Și ar putea duce la dezvoltarea la copilul dumneavoastră a unei reputații de "copil rău pe terenul de joacă", spune Morin, ceea ce le-ar putea afecta relațiile cu alți copii.

Dacă îi auziți pe copiii dumneavoastră denigrându-i pe ceilalți, stați cu ei și încercați să ajungeți la rădăcina acestor sentimente negative, sfătuiește Morin. Poate că sunt triști din cauza a altceva, sau au fost jenați mai devreme și au vrut să jeneze pe altcineva pentru a distrage atenția de la propriile sentimente.

Nu cedează cu ușurință la presiunea colegilor

Presiunea de la egal la egal este faimoasă dintr-un motiv: este greu să asculți acea voce interioară care îți spune: "Aceasta este o idee proastă".Încearcă să joci un joc de rol cu copiii tăi pentru a-i lăsa să capete încredere în ei exersând ce ar face în situațiile în care cineva îi convinge să facă ceva ce nu vor de fapt să facă.

"O mare parte din puterea mentală constă în a ști: "Eu sunt responsabil de modul în care gândesc, simt și mă comport, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul meu"", spune Morin, adăugând: "De multe ori, copiii cad pradă presiunii colegilor doar pentru că nu sunt siguri ce să spună sau cum să scape de ea."

Nu se simt îndreptățiți să primească totul

Să înveți să simți și să exprimi recunoștință pentru lucrurile bune din viața ta este important pentru a-ți dezvolta puterea mentală, arată cercetările: Poate chiar să îmbunătățească stima de sine și să reducă stresul.

Copiii care se simt îndreptățiți sunt mai puțin predispuși să creadă că trebuie să muncească din greu pentru a câștiga ceea ce își doresc și că "dacă vor să reușească, s-ar putea să nu vină în mod natural", spune Morin.

"Veniți cu câteva comportamente pe care vreți să le vedeți în fiecare zi, iar dacă le fac, primesc un jeton sau două. Și apoi își pot schimba jetoanele, fie că este vorba de a merge la film sau de a le cumpăra o pereche de adidași pe care și-o doresc cu adevărat", spune ea, conform aceleiași surse. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Cristina Nacar
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: crestere copii  parenting  psihologie 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel