Cum alegem corect corpurile de iluminat. Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: „Pot fi adevărate bijuterii” / EXCLUSIV
Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie, ne explică cum să alegem corect tonurile de lumină, dar și corpurile de iluminat, pentru o casă de vis.

Corpurile de iluminat dintr-o casă trebuie să fie alese cu foarte mare atenție, pentru că ele pot schimba întreg ambientul unei încăperi. Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie, vine cu cele mai practice sfaturi, astfel încât să fii sigur că pe viitor nu vei alege greșit iluminatul fiecăriei camere din casă.

 

SPECTACOLA: Corpurile de iluminat pot face, de foarte multe ori, diferența, in privința design-ului unei încăperi. Așadar, spune-mi te rog cum alegem corect tonurile de lumină pentru fiecare cameră din casă? 

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Când vorbim de lumină, avem 3 direcții și se măsoară în grade Kelvin (K): lumina caldă (2200-3500K), lumina neutră (4000-4500K) și lumina rece (5000-6500K). Personal, nu recomand nicăieri lumina rece în case. Pentru acasă vă recomand lumina neutră (4000K) în bucătării, baie, zone de studiu (birou, bibliotecă). Lumina caldă spre neutră (3500k) e de folosit în hol, dormitor, living. Iar lumina caldă (3200-3000K) o recomand pentru iluminat ambiental de accent (veioze, lampadare, pendule ).


SPECTACOLA: Corpurile de iluminat suspendate au devenit din ce in ce mai populare in ultima vreme. Totuși, există anumite reguli după care ar trebui să fie amplasate? În ce camere putem opta pentru ele și sub ce condiții?

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Dacă ne referim la corpurile tip pendul, da, sunt foarte căutate și folosite. Asta pentru că dau senzația de plutire și accentuează verticalitatea camerei, umplând frumos spațiul dintre tavan și pardoseală/ blaturi/ noptiere. Un loc interesant de folosit pendule este în zona scării dintre etaje. Și la băi, deasupra blatului de lavoar, în apropierea oglinzii. Cu adevărat spectaculos se văd și deasupra unei insule de bucătărie, în volume supradimensionate.


SPECTACOLA: Ce părere ai despre corpurile de iluminat de perete? Pot reprezenta singura sursa de iluminat dintr-o încăpere sau sunt văzute ca fiind doar o sursă de lumina in plus? Unde le putem amplasa pe acestea?

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Aplicele de perete pot fi adevărate bijuterii, mai ales dacă optăm pentru o aplică din alamă și sticlă. Pe un hol sau pe casa scării da, pot fi singura sursă de iluminat, dar în restul camerelor nu, ele sunt lumini accent, nu de umplere a camerei.


SPECTACOLA: Extrem de la moda au devenit, în ultima vreme, spoturile, dar și ledurile. Foarte mulți oameni optează pentru ele, datorită faptului ca sunt “în trend”. Care este de fapt rolul lor într-o casa și unde ar trebui să fie amplasate? 

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Funcțional vorbind, banda Led este eficientă în bucătărie, sub corpurile suspendate, unde bate deasupra blatului de lucru. Și încorporată pe lateralele unei oglinzi de baie. În restul cazurilor, da, e doar o lumină de efect, de accentuarea diverselor zone (draperii, tapet, biblioteci).


SPECTACOLA: Dacă avem suficientă lumină în casă, mai este necesar să optam și pentru obiectele de iluminat amplasate pe masă sau pe noptiera patului?

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Da, încurajez mereu asta. Mici corpuri de iluminat care nu aduc lumină în plus, ci aduc ambianță și atmosferă. Cele mai de efect sunt veiozele și lampadarele cu abajur.
 
 
SPECTACOLA: Ce părere ai despre lămpile de iluminat așezate pe podea? Care este concret rolul lor și unde ar trebui sa fie amplasate?

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: Mie îmi plac mult, sunt elegante și sunt un fin accent vertical. De obicei se folosesc pentru citit, amplasate lângă canapea, fotolii sau pat. Dar au și un mare efect ambiental. Amplasate lângă draperii, pereți decorativi sau cu ancadrament, lasă peste ele un joc de umbră și lumină genial.


SPECTACOLA: Cum alegem corpurile de iluminat, în funcție de dimensiunea camerei?

Mara Ciubotaru, arhitect Visuri la cheie: În primul rând, ne gândim la înălțimea camerei. Dacă este un corp sub care se circulă (pendul, candelabru), înălțimea din podea până la limita corpului trebuie să fie minimum de  doi metri. Dacă îl amplasăm deasupra zonei de luat masa, din blat până în corp, minimum 70 cm. Dimensiunile diferă în funcție de cameră. Ar fi bine de ales corpuri cu volum mare și camere cu înălțime generoasă. Iar pentru camera de înălțime mică, dar suprafață mai mare, optați pentru plafoniere cu o înălțime de 40-50cm, dar care se întind mai mult pe orizontală. Proporțiile sunt cheia, în funcție și de elementele din cameră.

Citește și: Cum să redecorezi casa cu un buget mic. Oana Boghiu, arhitect visuri la cheie: „Le putem folosi pe post de sertare într-o bibliotecă” / EXCLUSIV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Andreea Cercel | Dată: 20 sep 2022, 16:24

Sursa foto: Dezbracatu, Instagram

Dezbrăcatu de la „Cronica cârcotașilor” a primit o factură uriașă la curent electric: „Este enorm”. Cât a avut de plătit prezentatorul / EXCLUSIV

Cristian Tudor Popescu, Facebook, Captură video Youtube

Cristian Tudor Popescu îl jignește dur pe Alexandru Arșinel: „Nu făcea să râdă decât curcile. A atârnat în meserie de fusta Stelei Popescu”

Andreea Bănică, foto Instagram

Andreea Bănică, nemachiată și fără filtre: „Tenul meu nu este perfect, am pistrui și pete” / FOTO

Alexandra Velniciuc, Puiu Șerban, captură video YouTube

Alexandra Velniciuc și soțul ei, în mijlocul unui scandal după interviul cu Măruță. Declarațiile care au deranjat lumea teatrului

Anamaria Prodan, Instagram, Ionela Prodan, captură video Youtube

Anamaria Prodan, parastas- festival în memoria mamei sale. Mici la grătar, sarmale la pirostrii și artiști de renume

Sursa foto: Teo Trandafir, Instagram

Teo Trandafir iubește din nou: „Nu am fost singură aproape niciodată”. Ce spune vedeta despre partenerul din viața ei

Tudor Chirilă, foto Facebook

Tudor Chirilă, operat în Germania: „Am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale”. Cum se simte acum

Alexandru Arșinel, captură video Antena Play.

Ce avere a lăsat în urmă Alexandru Arșinel. Era unul dintre cei mai bogați actori

Alendru Arșinel, captură video Youtube TV

Cauza morții lui Alexandru Arșinel. Ce scrie în certificatul de deces

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook, captură video Youtube Catalin Maruta

Ce spune Elena Merișoreanu despre parastasul - festival organizat în memoria Ionelei Prodan: „Vor face acolo acolo sarmale la pirostrii, mititei, fripturi. O să vină și preoți.” / EXCLUSIV

Sursa foto: Connect-R și parintele Visarion, captură TV/ colaj foto

Ce spune Connect-R despre cazul preotului Visarion, acuzat de hărțuire sexuală și viol: "Încetați să mai credeți că preoții sunt sfinți!"

Captură video Youtube/ Eva Măruță

Eva Măruță, atac dur la adresa tatălui ei, după ce acesta a complimentat-o pe Denise Rifai: „Taci din gură” / VIDEO