Cum îți dai seama că pisica ta suferă de afecțiuni dentare. Aspectele la cere trebuie să fii atent
Data publicării:
Menținerea unei danturi sănătoase este, evident, importantă pentru noi, dar același lucru este valabil și pentru pisicile noastre. Deși poate că nu ne gândim la sănătatea dentară a pisicilor la fel de des ca și la a noastră, pisicile pot dezvolta propriile probleme dentare.

După cum notează școala veterinară Cornell, cele mai frecvente probleme dentare la pisici sunt gingivita, în care gingiile se înroșesc și se inflamează; parodontita, o afecțiune care se dezvoltă în urma gingivitei netratate, în care țesuturile care fixează dinții sunt slăbite și distruse; sau resorbția dentară, în care dintele se rupe și se resorb. Se estimează că între 30 și 70% dintre pisici prezintă semne de resorbție dentară, aceasta fiind cea mai frecventă cauză pentru care acestea își pierd un dinte.

Pisicile pot dezvolta, de asemenea, o afecțiune dureroasă numită stomatită, care apare adesea împreună cu parodontita și resorbția dentară, în care țesuturile gurii devin inflamate și încep să atace dinții. După cum notează LaCheryl Ball, medic veterinar din cadrul echipei de medicină comunitară ASPCA, nu știm ce cauzează stomatita, dar se crede că este asociată cu un sistem imunitar alterat. Tratamentul pentru stomatită este adesea extracția totală sau parțială a dinților, care poate părea o măsură extremă, dar tinde să fie o soluție eficientă. "În general, pisicile se simt bine în urma extracțiilor necesare din punct de vedere medical", a spus Ball. Aceasta include o alimentație bună și o viață normală, fără durere.

Cum îți dai seama că pisica ta suferă de afecțiuni dentare

Pe lângă aceste boli, "există și alte cauze ale bolilor dentare care nu sunt întotdeauna direct legate de problemele care își au originea în gură", a spus Ball. "Sănătatea generală poate avea un efect direct asupra sănătății dentare și orale". Printre acestea se numără aftele bucale, care pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, inclusiv viruși și boli autoimune.

De aceea, este atât de important să vă duceți pisica la controale regulate pentru a depista orice potențială problemă de sănătate înainte de a deveni o problemă majoră. După cum avertizează și Ball, o dietă sănătoasă nu este întotdeauna suficientă pentru a preveni problemele dentare. Potrivit Asociației Americane de Medicină Veterinară, unele dintre semnele potențiale că pisica ta ar putea avea nevoie de îngrijire dentară includ:

Respirație urât mirositoare
Dinți rupți sau slăbiți
Dinți în plus sau dinți de lapte reținuți
Dinți care sunt decolorați sau acoperiți de tartru
Masticație anormală, salivare sau scăparea alimentelor din gură
Apetitul redus sau refuzul de a mânca
Durere în gură sau în jurul gurii
Sângerare din gură
Umflături în zonele din jurul gurii

AVMA avertizează, de asemenea, că, dacă pisica dumneavoastră are probleme dentare, ar putea fi mai iritabilă decât de obicei și, de asemenea, mai predispusă să vă muște. 

Cum să preveniți problemele dentare 

Când vine vorba de prevenirea problemelor dentare la pisica ta, "prevenirea și îngrijirea regulată sunt esențiale", a spus Ball. Cea mai bună metodă de prevenire este periajul regulat al dinților și ducerea lor la un control anual, unde medicul veterinar va căuta orice semne de dezvoltare a problemelor. (Desigur, periajul dinților pisicii dumneavoastră va depinde de faptul dacă vă lasă sau nu, deoarece unele sunt mai receptive decât altele). Ball recomandă, de asemenea, curățări dentare anuale, în cadrul cărora se va îndepărta placa și tartrul acumulate, iar apoi se vor lustrui dinții pentru a preveni acumulările viitoare, potrivit lifehacker.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului:   dinti  pisici  probleme 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă

Captură video: Instagram/rux.si.opulenta. Captură video: TikTok/bogdan.1111

Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Dan Diaconescu, captură video Youtube

Silviu Prigoană ar fi fost otrăvit? Dan Diaconescu aruncă bomba în legătură cu moartea fostului om de afaceri: „Substanța pe care el ar fi ingerat-o la Bran se cheamă Novichok”

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel