Cum ții glicemia sub control. Mihaela Bilic dezvăluie obiceiurile alimentare pe care trebuie să le respecți
Data publicării:
Mihaela Bilic a vorbit despre principalele obiceiuri alimentare prin care putem ține glicemia una scăzută.

Glicemia crescută este una dintre problemele cu care se confruntă mai multe persoane și care este produsă, în mare parte, de alegerile alimentare pe care le facem zilnic. În acest sens, zahărul și produsele făinoase sunt principalele surse care conduc către producerea sa, avertizează Mihaela Bilic. Pentru a nu ajunge în acest pas, întrucât dieta, dar și sănătatea pot avea de suferit, există mai multe sfaturi și recomandări utile pe care trebuie să le urmezi, potrivit specialistei. 

„Făinoasele și zahărul: cele două ingrediente care ne fac viața mai frumoasă  și silueta mai voluminoasă. De ce ne plac atât de mult carbohidrații? Cresc nivelul de zahăr în sânge și ne fac să ne simțim mai bine, însă glicemia crescută este ultimul lucru pe care ni-l dorim, când vine vorba de slăbit.”, a declarat Dr. Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de bine, de pe Pro TV. 

Citește și: Carmen Brumă, rețetă de pastă de mazăre: „Sursă foarte bună de proteine, fibre, magneziu”. Ai nevoie de doar patru ingrediente

Obiceiurile alimentare care ne protejează glicemia

În acest sens, Mihaela Bilic spune că există mai multe obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le bifezi, pentru a te proteja de o glicemie crescută și, inevitabil, de problemele de sănătate care apar odată cu aceasta. În primul rând, esențial este să nu consumi zahăr pe stomacul gol, avertizează Mihaela Bilic, iar când alegi să mănânci ceva dulce, ar fi de preferat ca acest lucru să se întâmple la finalul unei mese copioase. De asemenea, în tot acest proces foarte important mai este și timpul de fierbere al mai multor categorii de produse, precum ar fi cele făinoase sau leguminoasele.

„Iată câteva obiceiuri alimentare care ne protejează glicemia. 

Reduceți consumul de zahăr și nu consumați niciodată zahăr, sucuri, dulciuri, pe stomacul gol.

Limitați-vă la o singură gustare dulce pe zi, de preferat la finalul unei mese. În felul acesta, zahărul se amestecă cu restul de alimente din stomac și se absoarbe mai lent, iar glicemia va crește mai puțin.

Atenție la timpul de gătit când vine vorba de paste, orez, cartofi, leguminoase și rădăcinoase. Timpul de fierbere prelungit înmoaie fibrele insolubile și ajută la absorbția unei cantități mai mari de glucide. Indicele glicemic, adică viteza cu care se absoarbe glucoza în sânge, crește pe măsură ce timpul de gătit se prelungește. De exemplu, morcovul fiert are indice glicemic 85, față de morcovul crud cu indice glicemic 30.”, a continuat medicul nutriționist.

VEZI și: Câte fructe poți consuma zilnic. Bilic: Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert

Combinațiile alimentare pe care trebuie să le faci

Mai mult, există și câteva combinații alimentare pe care trebuie să le faci la fiecare masă și care te vor ajuta să menții indicele glicemic scăzut. Este vorba despre asocierea carbohidraților cu surse de proteine și de grăsimi, explică Mihaela Bilic. Chiar dacă acest lucru vine la pachet și cu un procent caloric mai mare, glicemia va fi ținută sub control.

„Alegeți varianta integrală sau nerafinată pentru produsele de tip paste, pâine, orez, cereale.

Asociați alimentele între ele: când punem proteine sau grăsime alături de carbohidrați, indicele glicemic al acestora va fi mai mic. Chiar dacă are mai multe calorii, pâinea cu unt, de exemplu, produce variații mai mici ale glicemiei față de pâinea simplă.

Același lucru se întâmplă cu pilaful sau piureul de cartofi, al căror indice glicemic scade datorită prezenței grăsimii. Organismul nostru are nevoie de glucoză, dar trebuie să o primească treptat, în cantitate redusă, cât să nu crească glicemia.”, mai spune specialista.

VEZI și: Ce dietă specială ține Mihaela Bilic. Așa reușește să țină kilogramele la distanță: “Mănânc tot ce îmi place. Nu am niciun fel de interdicții”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: glicemie crescuta  indice glicemic  mihaela bilic  obiceiuri alimentare 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut




pixel