Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile
Daniela Simulescu a dezvăluit...
Glicemia crescută este una dintre problemele cu care se confruntă mai multe persoane și care este produsă, în mare parte, de alegerile alimentare pe care le facem zilnic. În acest sens, zahărul și produsele făinoase sunt principalele surse care conduc către producerea sa, avertizează Mihaela Bilic. Pentru a nu ajunge în acest pas, întrucât dieta, dar și sănătatea pot avea de suferit, există mai multe sfaturi și recomandări utile pe care trebuie să le urmezi, potrivit specialistei.
„Făinoasele și zahărul: cele două ingrediente care ne fac viața mai frumoasă și silueta mai voluminoasă. De ce ne plac atât de mult carbohidrații? Cresc nivelul de zahăr în sânge și ne fac să ne simțim mai bine, însă glicemia crescută este ultimul lucru pe care ni-l dorim, când vine vorba de slăbit.”, a declarat Dr. Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de bine, de pe Pro TV.
În acest sens, Mihaela Bilic spune că există mai multe obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le bifezi, pentru a te proteja de o glicemie crescută și, inevitabil, de problemele de sănătate care apar odată cu aceasta. În primul rând, esențial este să nu consumi zahăr pe stomacul gol, avertizează Mihaela Bilic, iar când alegi să mănânci ceva dulce, ar fi de preferat ca acest lucru să se întâmple la finalul unei mese copioase. De asemenea, în tot acest proces foarte important mai este și timpul de fierbere al mai multor categorii de produse, precum ar fi cele făinoase sau leguminoasele.
„Iată câteva obiceiuri alimentare care ne protejează glicemia.
Reduceți consumul de zahăr și nu consumați niciodată zahăr, sucuri, dulciuri, pe stomacul gol.
Limitați-vă la o singură gustare dulce pe zi, de preferat la finalul unei mese. În felul acesta, zahărul se amestecă cu restul de alimente din stomac și se absoarbe mai lent, iar glicemia va crește mai puțin.
Atenție la timpul de gătit când vine vorba de paste, orez, cartofi, leguminoase și rădăcinoase. Timpul de fierbere prelungit înmoaie fibrele insolubile și ajută la absorbția unei cantități mai mari de glucide. Indicele glicemic, adică viteza cu care se absoarbe glucoza în sânge, crește pe măsură ce timpul de gătit se prelungește. De exemplu, morcovul fiert are indice glicemic 85, față de morcovul crud cu indice glicemic 30.”, a continuat medicul nutriționist.
Mai mult, există și câteva combinații alimentare pe care trebuie să le faci la fiecare masă și care te vor ajuta să menții indicele glicemic scăzut. Este vorba despre asocierea carbohidraților cu surse de proteine și de grăsimi, explică Mihaela Bilic. Chiar dacă acest lucru vine la pachet și cu un procent caloric mai mare, glicemia va fi ținută sub control.
„Alegeți varianta integrală sau nerafinată pentru produsele de tip paste, pâine, orez, cereale.
Asociați alimentele între ele: când punem proteine sau grăsime alături de carbohidrați, indicele glicemic al acestora va fi mai mic. Chiar dacă are mai multe calorii, pâinea cu unt, de exemplu, produce variații mai mici ale glicemiei față de pâinea simplă.
Același lucru se întâmplă cu pilaful sau piureul de cartofi, al căror indice glicemic scade datorită prezenței grăsimii. Organismul nostru are nevoie de glucoză, dar trebuie să o primească treptat, în cantitate redusă, cât să nu crească glicemia.”, mai spune specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: glicemie crescuta indice glicemic mihaela bilic obiceiuri alimentare
Daniela Simulescu a dezvăluit...