Depresia de după sărbători. Cum se manifestă și cum scăpăm de ea
În timp ce sărbătorile de iarnă aduc cu ele extrem de multe motive de fericire, ziua de 1 ianuarie poate fi considerată de toată lumea ceva negativ, ceea ce duce la depresia de după sărbători. 

Unii numesc sărbătorile anotimpul veseliei. Se face multă vâlvă în legătură cu sărbătorile în sine. Există clișeul care ne indică faptul că este o perioadă fericită, confortabilă, plină de întâlniri de familie și tradiții încântătoare.

Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează acest tip de stări pozitive. Kilogramele în plus, oboseala și stresul de la agitație își pot pune amprenta asupra sănătății mentale.

Apoi, există ceea ce se întâmplă atunci când decorațiunile argintii și aurii sunt puse în cutii, iar calendarul se întoarce la 2 ianuarie. S-ar putea să vă simțiți un pic trist după Anul Nou, indiferent de sentimentele pe care le-ați avut în timpul sărbătorilor în sine. Partea cea mai bună este că nu ești singurul care întâmpină astfel de stări.

Iată ce trebuie să faci atunci când apare tristețea de după sărbători, astfel încât să-ți recapeți bucuria și pentru luna ianuarie, potrivit Healtline.

Ce este depresia de după sărbători

Nu există prea multe studii despre emoțiile de sărbători, dar un sondaj mai vechi din 2006 al Asociației Americane de Psihologie (APA) a sugerat că 78% dintre oameni se simt adesea fericiți, în timp ce 68% se simt adesea obosiți.

La fel ca emoțiile de sărbători, ideea de tristețe de după sărbători nu a fost studiată prea mult, deși unele cercetări și experți spun că este destul de comună.

"Depresia de după sărbători este tristețea pe care o simți după ce sezonul sărbătorilor s-a încheiat", spune Angela Ficken, LICSW, psihoterapeut din Boston.

Este o dezamăgire care apare după un sezon plin de vizite la familie și prieteni. Este similar cu ceea ce se întâmplă după evenimente foarte așteptate, cum ar fi vacanțele și nunțile.

Motivele care pot duce la depresia de după sărbători:

- regret pentru lucrurile pe care le-ați spus sau nu le-ați făcut
- goliciune din cauza unui program redus, cu mai puține sau fără sărbători
- singurătate, cu mai puține persoane pe care să le vezi și evenimente la care să participi
- tristețea că sărbătorile s-au încheiat sau că nu au fost ceea ce ați crezut că vor fi
- probleme de somn din cauza stresului sau a emoțiilor dificile

Cum te pregătești pentru depresia de după sărbători

Există câțiva factori care te pot face să nu mai cazi în această depresie, care vine după 1 ianuarie. 

Stabilește limite pentru sărbători

Tristețea de după sărbători poate fi declanșată, în parte, de experiența ta din timpul sărbătorilor.

Faptul că vă simțiți obligat să participați la evenimente cu membrii familiei cu care aveți probleme sau că participați la tradiții care nu vă plac poate duce la sentimente de frustrare.

De asemenea, este posibil să vă uitați la postările fericite ale altor prieteni pe rețelele de socializare și să simțiți invidie.

"Stabiliți limite, mai ales dacă sunteți o persoană care face pe plac oamenilor

Dacă mama ta vrea să vii acasă timp de 10 zile, dar tu devii din ce în ce mai anxios acasă, atunci du-te pentru un weekend. Dacă vă simțiți mai confortabil la un hotel, atunci dormiți acolo", sugerează specialiștii.

Schimbă-ți modul de gândire

Oamenii pot petrece uneori sezonul sărbătorilor temându-se de ceea ce vine după. Psihologii sugerează să elimini aceste gânduri nefolositoare prin reîncadrarea cognitivă.

"De exemplu, puteți reîncadra gândul: "Ianuarie va fi o lună teribilă" în "Deși îmi va fi dor de sărbători, mă voi concentra pe ceea ce este important pentru mine acum și voi fi recunoscător pentru timpul pe care l-am trăit în timpul sărbătorilor"", spun specialiștii. 

Stabilește o rutină de autoîngrijire

Să rămâi într-o rutină poate fi dificil în timpul vacanței, dar specialiștii spune c dacă îți faci timp pentru tine în mod obișnuit te poate ajuta să treci de la un sezon la altul.

"Petrecerile și distracția de sărbători s-ar putea să se fi terminat, dar rutina de îngrijire de sine rămâne", spune Ficken. Această consecvență vă poate ajuta să treceți peste acele tristeți."

Ficken spune că această rutină nu trebuie să fie elaborată. Ar putea fi pur și simplu mersul pe jos o dată pe săptămână sau ieșirea la o cafea cu un prieten bun în fiecare vineri dimineața.

Programează evenimente pentru după sărbători

Deși fluxul constant de petreceri și întâlniri poate fi stresant, nu toată lumea așteaptă cu nerăbdare timpul liber suplimentar de după sărbători.

Psihologii sugerează să vă faceți planuri pentru a continua să aveți activități.

"O parte din tristețea noastră de după sărbători constă în reflectarea la cât de rar ne vedem familia și prietenii în restul anului", spun specialiștii. "Stabilirea unor planuri vă poate oferi mai multe lucruri pe care să le așteptați cu nerăbdare."

Data: 02 ian 2023, 13:43
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: craciun  depresia de dupa sarbatori  depresie 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...