Depresia de după sărbători. Cum se manifestă și de ce apare / EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
Radu Leca, psiholog, ne explică care sunt cauzele ce duc la depresai de după sărbători.

Odată cu trecerea sărbătorilor, unde bucuria și extazul au fost la cote maxime, extrem de multe persoane pică în extrema cealaltă: depresia de după sărbători. Potrivit studiilor, peste 60% din populația globală are astfel de stări de supărare și tristețe după 1 ianuarie, iar cauzele sale sunt multiple. Există și câteva simptome care trebuie să-ți dea de gândit că te confrunți cu această problemă, iar Radu Leca, psiholog, ne-a explicat pe larg tot ce trebuie să știm.

„De sărbători, se întâmplă evenimente care pe tine te conduc într-o zonă înnegurată. Respectiv: afli că partenerul te înșeală sau te îndrăgostești tu de altă persoană, câștigi kilograme în plus, îți dai seama că toate cadourile pe care le-ai cumpărat pentru parteneri nu sunt bune, observi o distanțare a membrilor familiei față de tine. Indiferent de toate aceste motive, tu te alegi cu un episod depresiv, care debutează așa: o stare profundă de nervi, urmată de zeci de momente de tristețe într-o zi. Cu incapacitatea de a adormi, cu incapacitatea de a te trezi, cu incapacitatea de a înțelege ce este în neregulă și cum să soluționezi elementele în neregulă din viața ta.

Depresia aceasta, denumită popular “depresie de după sărbători” este, de fapt, o formă a unei depresii numite depresie recurentă. Depresia recurentă are surse multiple, adică de undeva își trage energia. Sunt elemente pe această depresie recurentă care o fac să devină activă.”, a declarat Radu Leca, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Alt motiv care conduce la depresia de după sărbători

„În baza nesomnului, a zgomotului și a manifestărilor psihoemoționale ale partenerului. Ce își doresc în mod special partenerii de sărbătoare, în mod special în noaptea de Anul Nou? Celebrele manifestări afective, cu conținut erotic sexual de la miezul nopții. Ce se întâmplă când nu le primesc? Se simt deficitari la acest subiect, se simt dați la o parte, se simt depresivi.

Și se mai merge pe următoarea idee: nu mă mai vrea, e ceva în neregulă cu el/ea, nu mai sunt atât de interesant/ă. Subiecții se duc către o zona de minciună și de iluzie în care își fac zeci de mii de scenarii. Aceste scenarii sunt cauzale, dar nu sunt reale, fiindcă ele se bazează pe totalitatea fricilor.”, a continuat acesta.

„Nu se întâmpla nimic special de sărbători”

„Nu se întâmpla nimic special de sărbători, este o zi ca oricare alta, fiindcă s-ar putea întâmpla ceva special de sărbători doar dacă am fi în acord cu spiritualitatea. Sărbătorile nu celebrează cadourile, ci structura spiritualității, cât timp aceasta nu există, atunci noi nu celebrăm nimic. Doar bani aruncați, iluzii și vise spulberate.

Dacă îți dorești ca sărbătorile sa fie într-adevăr speciale pentru tine, ar trebui să te întorci către Dumnezeu. Ca să te întorci către Dumnezeu ar trebui să-L vezi, ca să-L vezi, ar trebui sa nu îți fie rușine să-L vezi. Rușine de tine și de ceilalți!

Ai observat că trendul este următorul: nu vorbi de Dumnezeu. E un trend sub incidența căruia, conform spuselor celor mai apropiați ai mei, ar trebui să intru și eu, dar recunosc faptul că eu nu voi accepta ideea asta. Mă voi încăpățâna să vorbesc de Dumnezeu, fiindcă dacă și pe Dumnezeu ni-L iau, atunci chiar că o să ajungem să fim singuri.”, ne-a mai dezvăluit psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel