Dieta de vară. Cum trebuie să arate meniul perfect, dacă vrem să slăbim cât mai repede: Dr. Florin Ioan Bălănică ”Fructele de sezon trebuie consumate rar” EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, cum ar trebui să arate meniul perfect, pentru dieta de vară.

Extrem de multe persoane caută, în această perioadă, soluții de a slăbi cât mai repede. Sezonul cald vine în ajutorul lor, pentru că vara, kilogramele sunt mult mai ușor de dat jos, spun specialiștii. De asemenea, în acest anotimp ne ajută foarte mult și alimentele de sezon, care încurajează pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dacă știm cum să le consumăm și cum să le combinăm. Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică, a dezvăluit în exclusivitate pentru Spectacola cum arată meniul perfect de dietă și cum putem obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt.

”Pentru ca oamenii să aibă reușită pe termen lung în ceea ce-și doresc ar trebui să se gândească puțin mai serios la ideea de dietă. Din păcate, peste 90% din piața serviciilor medicale de nutriție din România și nu numai este reprezentată de diete. Pe de cealaltă parte, există medicina nutrițională, adică terapia unei patologii prin nutriție. Orice exces ponderal este o boală. Nu înseamnă numai 2-3 kilograme în plus și eventual o problemă de estetică.”, a  declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, pentru Spectacola.

Hidratarea -  primul pas important în orice dietă

Înainte să vorbim despre alimentele pe care ar trebui să le consumăm în această perioadă, medicul specialist spune că în orice dietă este extrem de esențială hidratarea.

”Căldura presupune o accelerare metabolică. Suntem activi, dinamici, ziua este mai lungă, implicit, din cauza căldurii transpirăm excesiv și trebuie să ne alimentăm și să ne hidratăm într-un mod specific. Mai întâi de toate, hidratarea. 15-2 litri de apă maxim pe zi, întrucât restul de lichide le luăm din alimente, fie că discutăm despre fructe, legume, chiar și carnea are un procent de apă. Apoi, discutăm despre alimente care sunt ușor digerabile. Principiul digestibilității nu există în diete, el există numai în medicina nutrițională. Digestibilitate înseamnă că ceea ce consumi trebuie să se digere ușor. Următorul principiu ar fi sinergia nutrițională, adică alimentele din farfurie să se potențeze unul pe celălalt, în favoarea persoanei respective sau a pacientului.”, a mai spus specialistul.

Cum trebuie să arate meniul pentru micul dejun

Dr. Florin Bălănică ne-a dat, pentru început, câteva sugestii pentru masa de dimineață. Tot aici, acesta trage și  un semnal de alarmă asupra consumului excesiv de fructe, care nu este deloc recomandat,  când suntem la dietă.

”Cum ar arăta un meniu care este potrivit în această perioadă? Micul dejun poate să fie iaurt sau lapte de migdale fără zahăr cu cereale integrale. Eu prefer fulgii de hrișcă, sunt bogați în proteine și fibre și nu au gluten. Sigur că aici contează și proporționalitatea. Iaurt, lapte de migdale versus cereale, în funcție de obiectivul pe care fiecare persoană în parte îl are. Nu putem să mâncăm la fel dacă suntem subponderali, supraponderali, obezi.

O altă variantă de mic dejun o reprezintă fructele. Cele de sezon pot fi consumate rar și în cantitate mică, adică cât încape într-o palmă, rar însemnând o dată sau de două ori pe săptămână și ar fi bine nu în zile consecutive. Fructele de sezon sunt foarte bogate în zaharuri, în fructoză, și atunci discutăm de o formă de zahăr cu metabolizare dificilă, întrucât din glucoză facem trigliceride cu o formă de grăsimi. Ce recomand pacienților sunt fructele de pădure: afinele, căpșuni, mure, căpșunile sunt și ele spre finalul de sezon și de import kiwi sau ananas. 

O altă formă de mic dejun o reprezintă lactatele degresate, cum ar fi brânza slabă în combinație cu legume de sezon. Brânză slabă însemnând brânză de vaci sau pernuțe de brânză cu smântână, care sunt foarte gustoase și potrivite într-o combinație cu ceapă verde, mărar, cu pătrunjel și alte salate.”, a spus Dr. Florin Bălănică.

Ce consumăm la prima gustare

”La prima gustare, dacă am avut fruct la micul dejun, putem aici să consumăm un iaurt sau un lapte de migdale, dacă am avut la micul dejun iaurtul, putem fructul să-l punem la gustare.”, ne-a mai spus acesta.

Alimentele pe care trebuie să le consumăm la prânz

”La prânz, în acest sezon sunt foarte potrivite supele sau ciorbele ușoare, acrite cu zeamă de lămâie sau de corcodușe, pentru că suntem în sezonul corcodușelor și putem să discutăm despre supă de rădăcinoase, de broccoli, mazăre, fasole verde, linte verdea, care este preferata me. Cu sau fără o proteină de origine animală. Mai putem să consumăm supe tradiționale românești, specifice sezonului, cum ar fi supa de salată, de ștevie, cu albușul din ou sau cu iaurt, acestea pot fi consumate și reci și sunt extrem de plăcute în această perioadă a zilei.”, a mai spus medicul.

Ce conține a doua gustare

”Gustarea doi, pe la ora 17:00, trebuie să fie una care să conțină o proteină cum ar fi iaurtul, kefirul sau, pe lângă asta, laptele de migdale fără zahăr. Prefer laptele de migdale pentru că este bogat în proteine și fibre și, din punctul meu de vedere, este mai gustos. Cel de cocos sau de orez sunt bogate în carbohidrați și, atunci, pentru o persoană care-și dorește să slăbească nu este o opțiune foarte bună.”, a continuat Dr. Florin Bălănică.

Cum trebuie să arate cina într-o dietă

Ca principală recomandare, Dr. Florin Ioan Bălănică recomandă ca seara să ne axăm pe un tip de carne cât mai ușoară, care să fie ușor de digerat și slabă.

”Masa de seară trebuie să fie o masă suficient de sățioasă, dar care să respecte principiul digestibilității. Întotdeauna pentru seară recomand friptura de curcan sau pește alb, bibaul, dorada, chefalul sau fructele de mare preparate la grătar sau pe plită, foarte simplu, cu lămâie și asezonate cu o legumă ușoară, în special de culoare verde. Acestea sunt mai sărace în zaharuri, carbohidrați. Depinde de obiectiv, nu suntem la fel.”, a încheiat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Andreea Cercel | Dată: 28 iun 2022, 16:01

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu radiază de fericire: ”Suntem împreună”. Fotografia care a emoționat fanii

Sursa foto: Monica Anghel, Facebook

Monica Anghel, cel mai prețios sfat primit de la mama sa: „Am o relație foarte apropiată cu ambii părinți”/ EXCLUSIV

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Oana Roman îi dă replica lui Marius Elisei, după acuzațiile aduse: ”Cu asta am încheiat definitiv orice discuție”

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Câte mii de euro a cheltuit Mirela Vaida în Delta Dunării: ”Nu e ieftin, dar banii rămân în țară”

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mălina Avasiloaie, Instagram

Mălina Avasiloaie, primele declarații de când a devenit mamă: ”Am devenit o feministă convinsă”. Artista și soțul ei sunt în culmea fericirii / EXCLUSIV

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram

Vlăduța Lupău a născut: ”Știam că îți vei alege o zi binecuvântată”. Care este numele special pe care artista l-a ales pentru bebeluș

 Rică Răducanu, captură video PRO TV

Rică Răducanu muncește pe litoral, deși are probleme serioase de sănătate: Mi-a zis medicul:”Doar la morga mai trece!”

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

Simona Săndulescu a fost găsită înecată în Lacul Morii. Artista a lăsat un bilet de adio: ”Viața a devenit insuportabilă”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Oana Lis, Facebook

„E în scaun cu rotile” Oana Lis, noi informații despre starea de sănătate a lui Viorel Lis, la o săpămână după ce a fost internat într-un centru de recuperare

Rețetă de post. Salată de cartofi cu roșii și praz

Acestă salată de cartofi cu roșii și praz este rețeta...