Expunerea copiilor la lumina albastră a telefoanelor ar putea grăbi pubertatea. Ce alte riscuri ar putea aduce acest obicei
Data publicării:
Expunerea la lumina albastră de la telefoane și tablete în copilărie poate crește producția de hormoni reproducători și crește riscul de apariție precoce a pubertății și chiar poate perturba fertilitatea la vârsta adultă, potrivit unui studiu.

Expunerea la lumina albastră poate crește riscul ca un copil să treacă mai devreme prin pubertate și să aibă probleme de fertilitate în viitor

 

Expunerea la lumina albastră emisă de telefoanele mobile și tablete la vârste fragede poate crește riscul unui copil de pubertate precoce și poate chiar să le afecteze fertilitatea în viitor, constată un nou studiu.

O echipă de cercetători turci a descoperit că lumina albastră a crescut nivelul hormonilor de reproducere la șobolanii care au fost expuși în mod regulat la aceasta, determinându-i să treacă mai devreme prin pubertate și să sufere modificări ale ovarelor care ar putea afecta fertilitatea viitoare.

Pericolele pe care le prezintă lumina albastră pentru somn au fost explorate și raportate de mult timp, dar experții se tem că utilizarea galopantă a smartphone-urilor și a tabletelor în rândul tinerilor ar putea fi mai dăunătoare decât și-ar fi putut imagina cineva anterior, potrivit Dailymail.

 

 

Aceasta ar putea explica, de asemenea, creșterea bruscă a pubertății precoce - atunci când un copil trece prin pubertate cu mult înainte de momentul tipic - care a avut loc în timpul pandemiei COVID-19, deoarece milioane de copii au petrecut mai multe ore pe zi cu ochii în ecran.

Pubertatea precoce a fost asociată cu rate mai mari de depresie și anxietate pe tot parcursul vieții și chiar cu cancerul de sân și uterin.


'Am descoperit că expunerea la lumina albastră, suficientă pentru a modifica nivelurile de melatonină, este, de asemenea, capabilă să modifice nivelurile hormonilor de reproducere și să provoace apariția mai devreme a pubertății în modelul nostru de șobolan. În plus, cu cât expunerea este mai îndelungată, cu atât debutul este mai timpuriu', a declarat Dr. Aylin Kilinç Uğurlu într-un comunicat.

Cercetătorii, care își vor prezenta concluziile vineri la cea de-a 60-a reuniune anuală a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică, au adunat 18 șobolani femele pentru studiu.

 

Cercetătorii au descoperit că expunerea la lumina albastră a crescut nivelul unor hormoni reproducători


Rozătoarele au fost împărțite în trei grupuri. Unul a fost plasat pe un ciclu de lumină normal, în timp ce celelalte două au fost expuse fie la șase, fie la 12 ore de lumină albastră în fiecare zi.

În ambele grupuri cu lumină albastră, pubertatea a apărut semnificativ mai devreme decât ar fi fost de așteptat.

Șobolanii din grupul de 12 ore au avut pubertatea mai devreme decât cei din grupul de șase ore, demonstrând, de asemenea, o corelație între expunerea crescută la lumină albastră și momentul pubertății.

Șobolanii din cele două grupuri de lumină albastră au prezentat niveluri ridicate de estradiol și de hormoni de reproducere luteinizanți, ceea ce este în concordanță cu o pubertate timpurie.

 

Fetele tinere pot trece mai devreme prin pubertate, având un risc crescut de cancer și de probleme de sănătate mintală

 

Echipa de cercetare a observat, de asemenea, modificări fizice în țesutul ovarian al șobolanilor.

Cercetătorii nu sunt siguri cât de consistente ar fi aceste constatări în cazul oamenilor, dar totuși subliniază un potențial risc pe care aceste dispozitive mereu prezente îl pot avea.

 

'Fiind vorba de un studiu pe șobolani, nu putem fi siguri că aceste constatări vor fi reproduse la copii, dar aceste date sugerează că expunerea la lumina albastră ar putea fi considerată ca un factor de risc pentru apariția mai timpurie a pubertății', a spus Uğurlu. 

S-a constatat, de asemenea, că șobolanii din studiu aveau niveluri mai scăzute de melatonină decât colegii lor - în concordanță cu daunele pe care lumina albastră le are și asupra somnului uman.

Cercetătorii se tem că o generație de copii mici, crescuți într-o lume în care dispozitivele sunt aproape atotcuprinzătoare, va face ca ratele de pubertate precoce să crească vertiginos - aducând cu sine multe efecte secundare negative.

 

Ratele de pubertate precoce au crescut în SUA timp de decenii, spre îngrijorarea multor experți 

 

Ratele de pubertate precoce, în special la fetele tinere, sunt în creștere, și asta de zeci de ani.

Vârsta medie a pubertății în SUA a scăzut de la vârsta tipică, recunoscută din punct de vedere biologic, de 12 ani, la 10 ani în cazul fetelor. Fetele de culoare și hispanice, în special, trec prin pubertate cu aproximativ un an mai devreme, în medie. 

Potrivit experților, criza tot mai mare a obezității din America ar putea fi cauza principală, dând vina pe dietele sărace pentru împingerea pubertății, au declarat aceștia în iunie pentru DailyMail.com.

Alții cred că ar putea fi cauzată de o copilărie violentă și există și teoria că ar fi legată de dezechilibrul anumitor hormoni. 

Există, de asemenea, dezavantaje negative pe termen lung, cum ar fi o asociere între pubertatea timpurie și apariția cancerului - care rămâne deocamdată neexplicată - și experiențele traumatice cauzate de o fată tânără care crește prea repede.

Echipa de cercetători turci notează că se crede că ratele de pubertate precoce au crescut vertiginos în ultimii doi ani și se tem că timpul sporit petrecut în fața ecranelor pentru mulți copii în timpul închiderii ar fi putut juca un rol.

 


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: copil  ecran  fertilitate  lumina albastra  pubertate  telefon 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel