Familia băiețelului ucis de mucegai, acuzații grave. Cine ar fi de vină pentru tragedie: "Am strigat cât de tare am putut”
Data publicării:
Familia lui Awaab Ishak, băiețelul ucis de mucegai în apartamentul din Rochdale, spune că rasismul a jucat un rol important în tragedie

Awaab Ishak a murit la scurt timp după ce a împlinit doi ani, în decembrie 2020. Locuința sa dintr-un imobil din Rochdale a fost expusă la mucegai "extins" pentru "o perioadă de timp considerabilă", a declarat un expert în mucegai și ciuperci la ancheta sa.


Joanne Kearsley, medicul legist, a constatat că acesta "a murit ca urmare a unei afecțiuni respiratorii severe cauzate de expunerea prelungită la mucegai în mediul său de viață" și că "nu s-au luat măsuri pentru a trata și preveni mucegaiul".

Descriind proprietatea, care era deținută și administrată de Rochdale Boroughwide Housing, medicul legist a spus că aceasta "nu era echipată pentru activitățile normale de trai de zi cu zi, ceea ce a dus la exces de umezeală și condens".

Ea a încheiat audierea de la Rochdale Coroners Court prin a întreba: "Cum se poate întâmpla așa ceva? Cum în Marea Britanie, în 2020, un copil de doi ani moare din cauza expunerii la mucegai?

"Această problemă nu este pur și simplu o problemă Rochdale, nici umezeala și mucegaiul nu este doar o problemă de locuințe sociale, este o problemă semnificativă și în sectorul privat.

"Nu există nicio îndoială că moartea tragică a lui Awaab Ishak va fi și ar trebui să fie un moment definitoriu pentru sectorul locuințelor."


După audiere, familia sa a descris cum accesele de tuse ale micuțului durau uneori până la trei zile și se simțeau "prinși în capcană, anxioși și temători de ceea ce îi făcea mucegaiul".

"Nu vă putem spune câți profesioniști din domeniul sănătății în fața cărora am plâns și câți angajați de la Rochdale Boroughwide Housing la care am pledat, exprimându-ne îngrijorarea pentru condițiile în care noi și Awaab am trăit", au spus ei.


"Am strigat cât de tare am putut, dar, în ciuda tuturor acestor eforturi, în fiecare seară ne întorceam la aceeași problemă. Nu simțim că celor de la Rochdale Boroughwide Housing le-a păsat cu adevărat de noi."

Acuzații de rasism din partea familiei

Familia a acuzat asociația de locuințe de rasism, spunând că nu au "nicio îndoială" că au fost "tratați în acest fel pentru că nu suntem din această țară".

"Rochdale Boroughwide Housing avem un mesaj pentru voi - nu mai discriminați, nu mai fiți rasist, nu mai oferiți un tratament nedrept persoanelor venite din străinătate care sunt refugiați sau solicitanți de azil, nu mai găzduiți oameni în case despre care știți că sunt improprii", au spus ei.

Gareth Swarbrick, directorul executiv al asociației de locuințe, a declarat că este "cu adevărat devastat de moartea lui Awaab și de lucrurile pe care le-au greșit".

"Nu am recunoscut nivelul de risc pentru sănătatea unui băiețel din cauza mucegaiului din casa familiei. Am permis ca un proces legal de degradare, utilizat pe scară largă în sectorul locuințelor, să împiedice rezolvarea promptă a problemei mucegaiului.

"Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se mai poate întâmpla niciodată."

Referindu-se la acuzațiile de rasism, el a adăugat: "Ca organizație deținută de o comunitate, sprijinim comunitățile diverse din Rochdale. Suntem mândri de munca pe care o facem cu toți chiriașii noștri."

Cu toate acestea, Michael Gove, secretarul pentru locuințe, a declarat că "este de necrezut" că dl Swarbrick mai are încă un loc de muncă - și l-a convocat la departamentul său pentru o întâlnire.

Marți seară, vorbind pentru televiziunile de radio și televiziune, el l-a acuzat pe directorul executiv, despre care a afirmat că câștiga "mai mult de 150.000 de lire sterline", că "se ascunde în spatele procedurii".

"Sincer, este de necrezut că acest tip este încă în funcție. El vine aici pentru a-mi explica de ce s-a permis ca această tragedie să se întâmple", a spus el.

 

Copilul avea fungi  în plămâni și sânge

Awaab a fost dus de urgență la spital pe 19 decembrie 2020 după ce a acuzat probleme respiratorii, dar a fost externat în dimineața următoare, a declarat medicul legist.

El s-a întors a doua zi și a murit după ce a suferit un stop cardiac provocat de insuficiența respiratorie.

Gâtul, traheea și alte căi respiratorii erau atât de umflate și congestionate încât respirația ar fi fost îngreunată, a declarat Dr. Phillip Lumb, care a efectuat autopsia.

În sângele și în plămânii săi au fost găsite ciuperci, iar o inflamație atât de severă sugerează o reacție alergică la acestea, a spus el.

El a dat cauza morții ca fiind "poluarea cu mucegai din mediul înconjurător".

Profesorul Malcolm Richardson, un expert în mucegai și ciuperci, a susținut aceste constatări, spunând că pe pereții și tavanele din bucătărie, baie și dormitor a existat "mucegai extins" de "o perioadă considerabilă de timp".

 

"Copil fericit și zâmbitor”

Tatăl lui Awaab, Faisal Abdullah, a sosit în Marea Britanie ca solicitant de azil din Sudan în iulie 2015, înainte ca soția sa, Aisha Amin, să i se alăture în februarie 2018.

Awaab s-a născut prematur și a suferit atacuri repetate de răceli și infecții respiratorii virale în timpul scurtei sale vieți, dar în rest era sănătos, s-a spus la audiere.

Primul său vizitator medical l-a descris ca fiind un "copil fericit și zâmbitor".

Domnul Abdullah s-a mutat în apartamentul din Rochdale's Freehold Estate, în august 2016.

El a observat "puncte negre" de mucegai în bucătărie în octombrie 2017 și i s-a spus să "vopsească peste" de către administratorii proprietății.

Aceasta a revenit în octombrie 2018, iar în mai 2019, dl Abdullah făcea plângeri frecvente și a cerut să se mute de acasă, i s-a spus medicului legist.


Mama a spus că apartamentul "dezgustător" a făcut-o să se simtă prist în fața prietenilor

Soția sa a spus: "Când cineva venea în apartament, spunea că este dezgustător și mă simțeam tristă din cauza asta. Preferam să-mi vizitez prietenii decât să vină oamenii să viziteze apartamentul".

Domnul Abdullah a continuat acțiunile în justiție, iar cazul său a fost preluat de Anthony Hodari Solicitors în iunie 2020.

Asociația de locuințe a declarat că, în ciuda plângerilor, a fost politica sa de a nu efectua lucrări la o proprietate care a făcut obiectul unei plângeri legale până când nu a fost aprobată de avocați.

Daniel McVey, un inspector de la Rochdale Council, care a vizitat apartamentul, a declarat că acesta era "impropriu pentru locuințe umane".

Poliția din Greater Manchester a declarat, de asemenea, că mai multe proprietăți de pe aceeași proprietate aveau umezeală și mucegai, dar nu au îndeplinit pragul de probe pentru a iniția o procedură penală împotriva asociației de locuințe pentru omor din neglijență gravă sau omor din culpă corporativă.

Rugat să descrie condițiile din locuințele sociale, profesorul Richardson a declarat că jumătate dintre proprietăți suferă de mucegai și că situația generală este "dezastruoasă".

Medicul legist a concluzionat: "Constat că, de fapt, dezvoltarea afecțiunii respiratorii severe a lui Awaab, care a dus la intrarea în stop respirator, s-a datorat în întregime expunerii prelungite la mucegai în locuința sa."

Ea a declarat că le va scrie lui Steve Barclay, secretarul pentru sănătate, și lui Lucy Frazer, ministrul locuințelor, pentru a ridica problema și a contribui la prevenirea unor decese similare.

În Camera Comunelor, în cursul zilei de marți, parlamentarul laburist al familiei, Sir Tony Lloyd, a cerut miniștrilor de resort să ia măsuri în urma concluziilor medicului legist, potrivit SkyNews. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: awaab ishak  baietel  mucegai  rochdale 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Alexandra Duli, captură video Youtube, Catalin Maruta

Alexandra Duli, adevărul despre relația cu Zanni: „Îmi place de el. Nu aș spune nu”


Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost...



pixel