Moșii de toamnă 2022. Când se sărbătorește Sâmbăta Morților și ce trebuie să dai de pomană
Data publicării:
Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. 

Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru românii, care se roagă pentru cei dragi, plecați de pe pământ. Așadar, anul acesta, pe 5 noiembrie, are loc această sărbătoare, când în biserică se pomenesc toți cei trecuți în veșnicie, această zi căpătând numele de „Moșii de toamnă”. Potrivit creștinortodox.ro, Sâmbăta Morților pică, anul acesta, înainte de  începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos, astfel încât creștinii pot da de pomană extrem de multe lucruri. 

Denumirea de „moșii” vine de la strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi, care au trecut în timp, în lumea de dincolo. Mai mult, biserica a consacrat ziua de sâmbătă, ca fiind ziua în care se pomenesc morții, din cauza faptul că aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe toți cei adormiți. 

În ziua de 5 noiembrie 2022, de ziua Moșilor de toamnă, în biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, când preotul scoate merindele pentru morți și le așează sub Sfantul Agnet, rostind, de asemenea, numele celor plecați dintre noi. După ce se încheia slujba sfântă, preoții continuă cu un parastas, tot pentru cei adormiți. 

Cea mai puternică rugăciune rostită de Moșii de toamnă

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, notează doxologia.ro

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Încă de la primele ore ale dimineții, în data de 5 noiembrie 2022, creștinii merg la biserică în număr cât mai mare, cu diferite merinde pe care să le dea de pomană pentru sufletul celor adormiți.  Bucatele sunt mai întâi sfințite de preot, după care sunt împărțite de pomană.

De regulă, pe 5 noiembrie se aduc la biserică colivă, vin, prescură, dar chiar și sarmale, orez sau alte lucruri pe care cel trecut în neființă le consuma cu plăcere. Credincioșii pot veni, așadar, la biserică, cu tot ce își doresc, întrucât nu s-a intrat încă în postul Crăciunului și se pot mânca produse pe bază de carne și lactate. Pachetele aduse la biserică de creștini trebuie să conțină însă neapărat colivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: mosii de toamna  rugaciune  sambata mortilor  sarbatoare 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel