Florin Piersic, confesiuni dureroase după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”
Statele Unite au mai multă risipă de alimente decât orice altă țară, cercetările arată că americanii scapă de aproape 40 de milioane de tone de alimente în fiecare an. Alimentele ocupă mai mult spațiu în gropile de gunoi din SUA decât orice altceva, iar acest lucru pune o presiune serioasă asupra planetei noastre. Risipirea alimentelor înseamnă irosirea apei și a energiei care au fost folosite pentru a le produce și generează 7% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Toată această mâncare depozitată la gropile de gunoi produce, de asemenea, poluare cu azot. Și, bineînțeles, există și repercusiuni personale: atunci când risipiți alimente, vă risipiți și banii.
Dacă toată lumea ar face un efort pentru a reduce risipa de alimente, acest lucru ar putea avea un impact uriaș asupra schimbărilor climatice. Iată cum să începeți să reduceți risipa de alimente în propria bucătărie.
Cumpărați mai inteligent
Risipa de alimente începe la magazinul alimentar. În loc să vă plimbați fără țintă pe raioane și să luați ceea ce arată bine, mergeți la magazinul alimentar înarmat cu o listă specifică de alimente de care aveți nevoie. Fă-ți lista acasă, apoi verifică-ți dulapurile pentru a te asigura că nu ai deja ceea ce ai nevoie să cumperi - practic, stai la curent cu ce ai în cămară și în frigider. Și nu mergeți la magazinul alimentar flămând, deoarece este mai probabil să cumpărați produse pe care nu le doriți sau de care nu aveți cu adevărat nevoie.
Planificați-vă mesele din timp
O modalitate de a nu mai cumpăra alimente de care nu aveți nevoie este să vă planificați mesele din timp. În acest fel, știți exact ce trebuie să cumpărați în loc să ghiciți. Nu numai că te împiedică să cumperi alimente pe care nu le vei folosi, dar îți ușurează și viața în timpul săptămânii. Într-o sâmbătă sau duminică, stați jos și planificați-vă mesele pentru următoarele câteva zile.
Faceți cumpărături mai des
În loc să mergeți o dată la magazinul alimentar la începutul săptămânii și să cumpărați o tonă de alimente, încercați câteva deplasări mai mici și mai rapide pe parcursul săptămânii. Nu este cea mai convenabilă opțiune, dar gândiți-vă la asta: planificarea meselor pentru următoarele cinci zile este grozavă, până când, inevitabil, apare ceva și acel plan este dat peste cap. Atunci rămâi cu mâncarea care stă acolo nemâncată și poate se îndreaptă spre coșul de gunoi. Este mai bine să cumpărați mâncarea de care aveți nevoie pentru următoarele câteva zile, apoi să plecați din nou la drum.
Păstrați-vă frigiderul curat și organizat
De câte ori ați irosit alimente pentru că pur și simplu ați uitat că se aflau în frigider? Un frigider curat și organizat este o modalitate de a fi mereu cu ochii pe alimentele pe care le aveți. Investește în câteva organizatoare de frigider pentru a păstra totul curat și ordonat și găsește un sistem de organizare care să funcționeze pentru tine și familia ta.
Notați ce aruncați în fiecare săptămână
Rămâneți la curent cu obiceiurile de risipă alimentară, dar țineți evidența a ceea ce aruncați. Timp de câteva săptămâni, notați fiecare produs alimentar pe care îl risipiți. Acest lucru vă va ajuta să vă dați seama de tiparele pe care le aveți, cum ar fi poate faptul că aveți tendința de a cumpăra mereu în exces. Aceasta vă poate ajuta să faceți cumpărături mai inteligente în viitor, potrivit msn.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: alimente gunoi risipa
Daniela Simulescu a dezvăluit...