Trei tipuri de alimente pe care ar trebui să le eviți dacă îți cade părul. Cu ce le poți înlocui
Data actualizării:
Data publicării:
Căderea părului poate avea o multitudine de cauze, dar știai că și dieta ta ar putea avea un impact?

Dr. Yoram Harth,  dermatolog certificat și director medical al MDhair și Ghanima Abdullah, expert în păr și cosmetolog la The Right Hairstyles, susțin că anumite alimente pot duce într-adevăr la căderea părului, potrivit She Finds. 

Aceștia au sfătuit să se reducă la minimum aceste tipuri de alimente dacă se observă o cădere semnificativă a părului. În mod specific, au recomandat evitarea a trei tipuri particulare de alimente procesate: alimentele zaharoase cu carbohidrați rafinați, carnea roșie și peștele mare de mare. De asemenea, au împărtășit alternative și alimente care s-au dovedit a ajuta la creșterea sănătății și rezistenței părului. 

 

1. Alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați


În timp ce aceste tipuri de dulciuri și gustări procesate nu fac prea multe pentru sănătatea ta generală în sine, efectele de lungă durată ale consumului lor constant pot fi legate în special de căderea și subțierea părului, explică Harth.

"Consumul de cantități excesive de zahăr și carbohidrați rafinați poate afecta regenerarea părului în mai multe moduri", spune el. În primul rând, s-a demonstrat că alimentele zaharoase și carbohidrații rafinați "cresc inflamația, ceea ce sporește și mai mult pierderea părului".

Creșterea nivelului de insulină cauzată de consumul unui exces de alimente zaharoase, continuă el, poate "deteriora, de asemenea, vasele de sânge de pe cântar, reducând cantitățile de oxigen și micronutrienți care ajung la foliculii de păr".

În plus, Harth subliniază că trebuie evitate alimentele cu "conservanți, arome artificiale și coloranți alimentari", deoarece acestea cresc radicalii liberi în scalpul nostru, provocând "deteriorarea foliculilor de păr și reducând reducerea părului".

 


2. Carnea roșie

Un alt aliment legat în mod obișnuit de căderea părului, subțierea și firele mai slabe este carnea roșie, spune Harth, mai ales atunci când este procesată și/sau asociată cu alimente prăjite. "Încercați să reduceți cantitatea de carne și alimente prăjite din dieta dvs.", spune el, deoarece "s-a demonstrat că consumul unor cantități mari de carne roșie și alimente prăjite crește inflamația și promovează transformarea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT)". Acest hormon masculin, adaugă el, este legat de căderea androgenetică a părului. De asemenea, s-a demonstrat că carnea roșie agravează riscul de boli de inimă prin creșterea colesterolului și prin înfundarea arterelor.

3. Pești mari de mare

Mercurul, care se găsește în diferite tipuri de pește și în cele ambalate/procesate, este adesea "asociat cu pierderea părului" atunci când este consumat în exces, spune Harth. "Cu cât peștele este mai mare, cu atât nivelurile de mercur sunt mai ridicate", subliniază el.

Harth recomandă să încercați să "evitați sau să reduceți cantitatea de pește precum macrou, pește-spadă și ton" din dieta dumneavoastră dacă vă luptați deja cu căderea sau subțierea părului. "Optați pentru pești cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi codul și somonul", recomandă el în schimb. S-a demonstrat că somonul stimulează volumul și strălucirea părului.

 


Alimentele benefice pentru păr

Abdullah explică importanța de a vă centra dieta în jurul sintezei de cheratină, dacă obiectivul dvs. este să vă crească un păr mai puternic. "Cele trei alegeri ale mele pentru stimularea sintezei de cheratină sunt ouăle, somonul și ficatul", spune ea.

Acest lucru, explică ea, se datorează faptului că fiecare dintre ele se încadrează în categoriile bogate în biotină și proteine. "Separat, atât biotina, cât și proteinele cresc sinteza de cheratină în organism, așa că, împreună, cresc șansele de a avea păr și unghii mai puternice", adaugă ea.

Un lucru de reținut dacă aveți părul subțire, notează ea, este că alimentele bogate în biotină sunt întotdeauna calea de urmat. "Principalul motiv pentru care biotina funcționează atât de bine pentru creșterea părului și a unghiilor este pentru că ajută la sinteza keratinei", subliniază ea.

 


"Practic, orice aliment care are un conținut ridicat de biotină va ajuta la întărirea părului și a unghiilor", continuă ea. "Gândește-te la gălbenușurile de ou, somon, ficat, leguminoase și ciuperci dacă vrei să îți mărești aportul zilnic de biotină." Abdullah continuă: "De asemenea, corpul tău o va absorbi mai bine din aceste surse alimentare decât o va face dintr-o vitamină zilnică care conține biotină."

Alte două tipuri de alimente pe care ea le recomandă pentru oricine se luptă cu căderea părului este orice este bogat în proteine sau o sursă bună de cisteină.

"Acest lucru pare o evidență, dar consumul de alimente bogate în proteine ajută într-adevăr la sinteza cheratinei", spune ea. "Keratina este proteina care alcătuiește cea mai mare parte a părului și unghiilor, așa că obținerea unei cantități mai mari din aceasta în sistemul dumneavoastră va ajuta la menținerea lor puternică în ciuda vârstei dumneavoastră." Ea sugerează să mâncați mai multe "alimente bogate în proteine, cum ar fi iaurtul, cărnurile precum puiul și carnea de vită, legumele și nucile".

Ea citează cisteina ca fiind un alt "bloc de construcție pentru producția de cheratină". Alimentele care conțin cisteină, conchide ea, sunt semințele de floarea-soarelui, derivații de soia, ceapa și curmalele. Cu cât știți mai multe!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: dietă  limente  par  zahar 



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Sursă foto: Instagram

Ozana Barabancea îi dă replica Iuliei Albu, după criticile aduse. Creatoarea de modă a desființat-o: „Este o catastrofă umblătoare din punct de vedere vestimentar”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel