Trucul pentru o pâine rumenită și sarmale tradiționale perfecte, la cuptor. Instrumentul din bucătărie de care ai nevoie: „Lasă ingredientele să se întrepătrundă”
Data actualizării:
Data publicării:
Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum poți îmbunătăți gustul unor preparate extrem de îndrăgite din bucătăria românească.

Sezonul rece este ideal pentru prepararea mâncărurilor calde, care necesită poate și un timp mai îndelungat de pregătire și care ne vor face să ne simțim extrem de satisfăcuți, din acest punct de vedere. Astfel, un instrument extrem de important în bucătărie, pe care trebuie să-l aveți la îndemână pentru foarte multe preparate, este oala de fontă, spune Joseph Hadad. Astfel, aceasta îți poate fi utilă pentru o varietate de mâncăruri, de la felurile principale pe bază de carne, până la pâine.

„A venit vremea mâncărurilor gătite încet, la foc mic, pline de consistență și pentru acestea de multe ori folosim un vas de fontă, care să lase ingredientele să se întrepătrundă. Dar oala aceasta multifuncțională poate fi foarte bine și recipientul pentru a pregăti pâine de casă, însă nu tocmai potrivită pentru o serie de mâncăruri. Deci? La ce să folosim o oală de fontă?

Pâinea are nevoie de umiditate pentru a se coace frumos, așa că dacă alegeți să o faceți într-o oală de fontă, aveți grijă să fie una cu capac. Acesta trebuie să stea pus pentru majoritatea timpului de coacere, iar în ultimele 15 minute să fie scos pentru a permite formarea crustei.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

VEZI și: Dr. Mihail, avertisment pentru părinți. Băutura celebră care le face rău copiilor: „E cazul să vă opriți”

Oala de fontă, perfectă pentru preparatele cu un timp lung de gătire

Astfel, Joseph Hadad spune că există o varietate de feluri de mâncare ce pot fi pregătite cu succes aici, de la cele fierte, coapte, până la unele prăjite. Deci, fie că ești adeptul tocănițelor care să ți se topească în gură, fie că preferi cartofii și gogoșile prăjite pentru o gustare de răsfăț sau ești ceva mai tradițional și vrei să prepari o porție de sarmale delicioase, oala de fontă este ideală pentru aceste preparate.

„Felurile de mâncare ce necesită o gătire înceată și îndelungată sunt foarte pretabile pentru un astfel de vas. De la tocane la carne ce vrei să se topească în gură, de la coaste slow cooked la un pui întreg (dacă oala este suficient de mare), toate își au locul aici.

Însă acest vas poate fi la fel de bine folosit și pentru preparate prăjite în baie de ulei, de la cartofi prăjiți, la pui prăjit, de exemplu. Și, de ce nu, niște gogoși…

Și pentru că este la fel de pretabilă pentru aragaz și pentru cuptor, puteți folosi oala de fontă pentru acele preparate care necesită finisarea în cuptor, cum ar fi sarmalele. Puteți fierbe paste în ea, apoi să aruncați apa și să adăugați sosul pentru a le pune într-un final la cuptor la gratinat. Și nici măcar nu trebuie să vă chinuiți prea mult cu sosul, pentru că o porție de macaroane cu brânză este mereu binevenită.

Și dacă tot am amintit de cuptor, ce ați spune de un pilaf sau o porție de cartofi franțuzești? Ambele merg gătite la fix în vasul de fontă. Iar mămăliga este la fel cu cea a bunicilor dacă o gătiți în vasele de fontă, fie moștenite de la mama, fie cumpărate acum din magazin.”, a continuat acesta.

Citește și: Trucuri pentru un hummus de casă perfect. Chef Joseph Hadad, secretul prin care poți obține o pastă fină

Alimentele pe care nu trebuie să le pui în oala de fontă

Totuși, chiar dacă gama ei de utilizare este una extrem de largă, există și câteva alimente pe care nu trebuie să le adaugi în aceasta. Acest lucru fie îți poate strica recipientul, fie îți poate strica gustul mâncărurilor.

„Pe de altă parte, multifuncționala oală de fontă nu este atotfuncțională. Sunt diverse alimente care nu se pretează unui astfel de vas. Cum ar fi cele acide, mai ales dacă oala nu este smălțuită. Sosuri de roșii sau cu multă lămâie este posibil să interfereze cu fonta și chiar dacă nu sunt neapărat periculoase pentru sănătate, există riscul ca mâncarea să prindă un gust metalic. Dacă este o tigaie de fontă și vreți să faceți o shakshuka, însă, nu vă sfiiți. Pentru timpi scurți de gătire, nu este o problemă, iar ca să fiți și mai siguri, aveți grijă să ardeți fonta înainte cu ulei în cuptor, așa cum se pregătesc de funcționare vasele de fontă.

De asemenea, mai ales dacă nu e smălțuită, nu gătiți într-o oală de fontă alimente cu arome puternice cum ar fi usturoiul sau peștele pentru că va păstra gustul acestora și îl va transmite apoi și altor preparate care poate că nu au nicio legătură cu ce s-a gătit înainte. Cum ar fi niște gogoși cu gust de pește?

Și nu preparați în ea nici chestii lipicioase, cum ar fi un sos de caramel sau alte ingrediente care se pot lipi prea tare de fund.”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Lifestyle
Tagurile articolului: joseph hadad  mancare  necesitate  oala de fonta 



Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Raluca Pastramă rupe tăcerea, după trei ani de la divorț. Ce acuzații grave îi aduce lui Pepe, în plin război pentru custodia fetițelor

Captură video: YouTube/Xtra Night Show

Reacția lui Cătălin Botezatu, după ce Dan Capatos l-a întrebat despre copiii săi. Mara Bănică l-a provocat să dezvăluie numărul exact

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

„Hai că nu ne-am născut ieri. Am văzut și noi”. Teo Trandafir nu s-a abținut și l-a luat la rost pe Jador. Cum a reacționat cântărețul de manele / Video

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop 14 - 20 octombrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea mare succes profesional

Captură video: TikTok/tikinights

Oana Radu, surprinsă cu un cadou neașteptat de la noul iubit. Câți bani a scos din buzunar Șerban Balaban pentru a o face fericită pe artistă

Sursă foto: Anca Țurcașiu/Instagram

Anca Țurcașiu, dezvăluiri despre relația cu noul său iubit: „Am divorțat amândoi și ne-am regăsit”

Captură video: TikTok/Jador

Jador și Oana Ciocan se căsătoresc! Când va avea loc marele eveniment și cine sunt nașii: „Mă însor cu ea! Am știut din prima zi că o să fie nevasta mea” / Video

Sursă foto: Captură video YouTube „Vocea României”

Ionuţ Hanțig i-a impresionat pe jurații de la Vocea României și a întors toate scaunele: „Ești special cu totul”

Sursă foto: Captură foto Instagram Medana Oprea

Soția lui Alin Oprea, acuzată că merge la vrăjitoare. Medana a dat cărțile pe față și a spus care este, de fapt, adevărul

Elena Udrea și Alexandrov Adrian, sursa foto Instagram

Adrian Alexandrov, mărturisiri emoționante despre Elena Udrea. Ce îi spune fetiței despre absența mamei

Susa foto: Ozana Barabancea, Spectacola

Ozana Barabancea, înșelată de fostul soț cu cea mai bună prietenă. Abia acum s-a aflat ce i-a spus femeia înainte să înceapă relația: „Mi-a zis foarte vulgar” / Video

Sursa foto: Simona Trașcă, instagram

Simona Trașcă, dezvăluiri despre fiul ei, inginer în Canada. Cum se înțelege vedeta cu nora




pixel